Hvordan oppgradere en datamaskin?

Det første jeg tenker på når jeg får en eldre/treg datamaskin i hendene er SSD. Det er rett og slett en del av hjernen til datamaskinen, altså harddisken. De fleste nye datamaskiner kommer med SSD i dag. SSD var tidligere veldig dyre, men prisene har rast spesielt det siste året. Og har du en litt eldre datamaskin, type 4-5 år, er det veldig rimelig å gjøre den «ny».

En SSD disk gjør maskinen din mye raskere, både ved oppstart og generell bruk. Den føles rett og slett bare sprekere når du kommer fra en vanlig harddisk.

En SSD disk er som en vanlig harddisk, men den har ingen bevegelige deler, noe som gjør den raskere, men først og fremst mer robust. På de fleste eldre datamaskiner er det veldig enkelt å bytte til SSD. Det er bare å fjerne noen skruer, ta ut den gamle disken og sette i den nye. Men å få det hele til å fungere er litt mer omfattende. Operativsystemet må installeres og jeg anbefaler alltid en «fresh» install på en ny harddisk. Man kan også «klone» den forrige disken over til den nye, da får man det omtrent slik man er vant med, men da tar man gjerne også med seg rot og skrot man ikke lenger trenger. En SSD er fremdeles dyrere enn en vanlig harddisk, og det er når du er krevende på mye plass hundrelappene kan flyge. Mer info om forskjellen mellom SSD og HDD finner du her (engelsk).

Det jeg da ofte anbefaler er at man oppgraderer til en 250-500 GB SSD disk, og tar en ren installasjon på denne. Den gamle disken? Den kan du putte i ett cover og bruke som en ekstern harddisk! Veldig mange er slurvete med backup av filer/bilder/dokumenter og de fleste av mine kunder er de som ikke har backup og trenger hjelp til å redde filene sine fra en ødelagt harddisk.

Vil du ha deg en kvikk «ny» datamaskin?

linn.soltwedel@gmail.com og 932 56 417